Een prachtplek in de Auvergne

Vervoer per 9-persoons mini-bus

Maand

5 – 13 Augustus

Prijs vanaf €1299,-

Periode

9 dagen

Niveau’s

Zomervakantie!!! 9-Daagse wandelvakantie in het wandelparadijs Auvergne. En duurzaam wat betreft het reizen (minibus) en het verblijf (op DE Prachtplek!)!!

Een video impressie

Bonjour!

Het nationale park “Livradois-Forez” in de Auvergne is een schier onontdekt wandelparadijs, waar talloze middelzware tochten te maken zijn. Zin om mee te gaan en dit gebied te ontdekken? 

Deze 9-daagse vakantie in de ZOMERVAKANTIE heeft vijf middelzware wandelingen (niveau geel en oranje) die een opbouw in conditie kennen. We komen langs talloze watervalletjes, kanaaltjes waar het water voor de watermolens omgeleid worden, een stuwmeer en adembenemende uitzichten. Op de heen- en de terugreis maken we twee kortere wandelingen – zie het programma. We maken deze week 2600 hoogtemeters en 104 kilometer. Een uitdaging voor de doorgewinterde wandelaar! Ga met ons mee!!

Moulin La Combe Basse ligt 4 km van het idyllische Ambert in het nationale park “Livradois-Forez”, een van de grootste natuurparken in Frankrijk. Het natuurpark maakt onderdeel uit van het departement “Puy de Dome” in de Auvergne. Het is een authentiek en innemend gebied met bergen tot 1.600 meter. Een gebied waar het toerisme nog niet zo ontwikkeld is. Een oase van natuur, ruimte en weldadige rust.

Verblijf

We verblijven in de door ons in maart 2023 bezochte oude watermolen Moulin La Combe Basse. Dit prachtige gebouw dateert uit 1722 en is een robuust pand, haast industrieel. Van origine een watermolen waar papier gemaakt werd, nu volledig gerenoveerd met behoud van  karakter; klik hier voor de fotogalerij.

Het woonvertrek is ingericht met heerlijke zitbanken rond een houtkachel en een hoek als fijne leesplek. Aan de lange eettafel worden de meeste verrukkelijke maaltijden geserveerd en is er volop gelegenheid voor gesprekken. De vijf slaapkamers boven hebben allen een eigen badkamer en toilet. In het voorverblijf zijn twee slaapkamers met gedeelde badkamer en toilet.  Wij genieten van volpension – Trudy en Jan Willem zijn uitstekende koks! Deze reis kent maximaal 8 gasten!

Moulin La Combe Basse – Een prachtplek

Programma

Dag 1

Zaterdag 5 augustus

Vertrek om 10.30 uur vanuit station Deurne met minibus naar Dijon – overnachten in een hotel vlakbij de autobaan. Onderweg maken we een tweetal stops om even de benen te strekken en het toilet te bezoeken. Je kunt je eigen lunch meenemen of iets lunchen in het wegrestaurant. Inchecken in het hotel om daarna een kleine wandeling (7,5 km)- om toch wat van onze energie kwijt te raken – iets ten noorden van Dijon te maken. Daarna gaan we een hapje eten (voor eigen rekening) in het goed bekend staande restaurant La Musarde in Hauteville-les-Dijon (ligt op de wandelroute).

Dag 2

Zondag 6 augustus

We vertrekken om 9 uur – na het ontbijt – en rijden de rest van de route naar La Combe Basse – een Prachtplek in een klein gehucht ten oosten van Ambert. Onderweg weer twee stops met gelegenheid voor de lunch. 

Welkom door Trudy en Jan Willem, rondleiding, betrekken van de kamers en een kleine rondwandeling van iets meer dan 6 kilometer door de omgeving. Dit wordt de route des Papetiers (de papiermakers): langs de hele route zijn verschillende oude molens aanwezig, vooral langs de Gourre-stroom, waar verschillende overblijfselen van oude molens, die voor het maken van papier werden gebruikt, zijn overgebleven. Het pad steekt ook verschillende keren de kreek over via leuke stenen bruggetjes. We maken kennis met de kookkunsten van ons gastvrije echtpaar – met kleine dieetwensen kan rekening gehouden worden – geen vlees/vis of vegetarisch, bijvoorbeeld.

Dag 3

Maandag 7 augustus

Ontbijt en het maken van de lunch en dan snel vertrekken voor onze eerste lange wandeldag. We wandelen vanuit ons gastenverblijf  rondom Saint-Martin-des-Olmes, een klein authentiek dorpje gelegen in de heuvels iets ten oosten van ons gastenverblijf. 15 km en 350 hoogtemeters.

Dag 4

Dinsdag 8 augustus

We starten in Le Monestier en lopen via allerlei gehuchtjes naar Lanteyras over de Les Communaux de l’Achants. 15, 3 km en 410 hoogtemeters.

Dag 5

Woensdag 9 augustus

Vandaag volgen we de route van de Colporteurs over de Col de Supeyres. Een mooie wandeling die prachtige landschappen doorkruist waar jasseries (boerderijtjes) liggen, waarvan sommige nog steeds hun rieten dak hebben. Het is een duik in het leven van weleer, toen vrouwen de zomer doorbrachten met hoeden in de bergen terwijl mannen in de valleien verbleven om te hooien en te oogsten. De marskramers zorgden voor de verbinding tussen de “onderkant” en de “bovenkant”, brachten het essentiële of het overbodige, het nieuws van elkaar of gewoon een beetje menselijke warmte. Dit is één van de mooiste wandelingen in Livradois-Forez. 15,3 km en 410 hoogtemeters.

Dag 6

Donderdag 10 augustus

Er is een plaatselijke markt in Ambert met vele lokale producten en daar wandelen we heen – een relatief rustig dagje! 12,5 km en 260 hoogtemeters.

Dag 7

Vrijdag 11 augustus

Onze conditie is inmiddels goed. Vandaag een pittige, maar heel afwisselende wandeling vanuit La Forie, grotendeels over de bekende route Le long du Batifol. 16,1 km en 630 hoogtemeters.

Dag 8

Zaterdag 12 augustus

Onze week zit er helaas op, we ontbijten, pakken onze bagage en rijden in twee dagen weer terug naar Nederland. Uiteraard met de nodige stops en een overnachting in het hotel in Dijon. Mét een wandeling van 10 km en 190 hoogtemeters.

Dag 9

Zondag 13 augustus

Aankomst op station Deurne om circa 15.30 uur.

Deze reis wordt begeleid door: Rita Peeren

Dit maakt deze reis uniek:

 • ons onderkomen in de oude watermolen
 • ons gastvrij echtpaar Jan Willem en Trudy die ook nog fantastische koks zijn
 • volpension
 • mooie dagwandelingen
 • een enthousiaste reisleider

Door (weers)omstandigheden kan het mogelijk zijn dat het programma in een andere volgorde plaatsvindt. Dat wordt bepaald door onze gastheer Jan Willem en reisleidster Rita.

En natuurlijk is het mogelijk om wat betreft het wandelen een rustdag in te bouwen.

Inbegrepen:

 • Transfer van Deurne – Ambert v.v.
 • Transfers ter plaatse
 • Alle overnachtingen
 • Volpension en ‘s avonds bij het eten het eerste drankje vrij in de watermolen
 • Water, koffie en thee in de watermolen

Niet inbegrepen:

 • Lunch op heen- en terugreis, dus op 5 en 6 augustus en op 13 augustus. Op 12 augustus zorgen onze gastheer en -vrouw ervoor dat we na het ontbijt ons eigen lunchpakket kunnen maken.
 • Diner op 5 augustus en op 12 augustus in restaurant La Musarde in Hauteville-les-Dijon
 • Consumpties onderweg
 • Consumpties in de watermolen behalve water, koffie en thee
 • Fooien
 • Eventuele entreegelden
%d bloggers liken dit: