Zechsal wandelmarkt en Voedingsvezels, belangrijk?

Welkom bij de nieuwsbrief van Buiten(B)enig
Ook de Koninklijke Nederlandse Wandelbond was uiteraard vertegenwoordigd op de Zechsal wandelmarkt in Veendam. Hieronder wat foto’s van de Buiten(B)enig stand op die markt. Het was helaas een beetje te warm dus de bezoekersaantallen vielen tegen, maar wel leuke contacten gelegd en onze vrienden van Wandelwol ontmoet (zie eerdere nieuwsbrieven over het nut en plezier van wandelwol).Struinen door de Maasduinen
Onze 8-daagse wandelreis door de Maasduinen van 9 – 16 september a.s. heeft nog een paar plekjes vrij. We verblijven in een fantastisch 4-sterren hotel in Afferden dus zowel tijdens de wandelingen als ervoor en erna is alles tot in de puntjes geregeld!
Laat deze mogelijkheid om in één van de mooiste natuurgebieden van Nederland te wandelen onder begeleiding van een ervaren en enthousiaste gids, niet aan je voorbijgaan. (klik hierboven op de titel om direct naar de website pagina te gaan)

Struinen door de MaasduinenStruinen door de Maasduinen

Andere reizen die binnenkort zijn gepland:
Algarve – 21 t/m 28 oktober 2023
Vulkaaneifel – rondom de kastelen van Manderscheid – 16 t/m 21 oktober 2023
Lang weekend wandelen in Nationaal Park de Meinweg – 6 t/m 9 oktober 2023
Reuzengebergte, Tsjechië – Herfstvakantie – 14 t/m 21 oktober 2023

Voedingsvezels: hoe belangrijk zijn ze voor wandelaars?
Onmisbaar
In onze voeding zitten vezels. Dit is een verzamelnaam voor een groep koolhydraten uit plantaardige voedingsmiddelen die niet in de darmen wordt afgebroken, maar die onmisbaar is voor een gezonde spijsvertering. Daarnaast geven vezels een verzadigd gevoel na het eten en verminderen ze het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Voor een gezonde spijsvertering zijn vezels dus onmisbaar. Echter, mensen die te kampen hebben met een aandoening, zoals het prikkelbare darm syndroom, kunnen juist klachten ontwikkelen bij het eten van (te veel) vezels.

Soorten vezels
Belangrijke bronnen van vezels zijn onder meer groente en fruit, aardappelen, volkoren graanproducten (volkoren pasta, -brood, -couscous, zilvervliesrijst), peulvruchten en noten. Bij een gevarieerde voeding krijg je dus vezels uit verschillende voedingsstoffen binnen. En dat is goed. Er zijn namelijk veel verschillende soorten vezels met allemaal unieke eigenschappen. Om het niet te technisch te maken worden hier de fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels belicht.
De fermenteerbare vezels worden door bacteriën in de dikke darm en door de darmcellen zelf gebruikt als voeding. Hierbij komen gassen en zuren vrij die van belang zijn voor een goed immuunsysteem. Zo krijgen ziekteverwekkers minder kans. Deze vezels dragen ook bij aan het vertragen van je spijsvertering, zodat je lichaam alle kans krijgt de voedingsstoffen uit je eten te halen.
De vezels die niet door bacteriën worden afgebroken noemen we niet-fermenteerbare vezels. Deze nemen vocht op en geven de ontlasting een soepele structuur met als resultaat een goede stoelgang. De niet-fermenteerbare vezels komen vooral voor in graanproducten, zoals volkorenbrood. Overigens is het wel belangrijk dagelijks 1,5 tot twee liter vocht te drinken. Want zonder voldoende vocht kunnen deze vezels geen vocht opnemen.
Bron: wandel.nl

Volg ons trouwens op Instagram en Facebook! We posten regelmatig mooie foto’s, filmpjes en weetjes! buitenbenig

boots
Waar zijn de schoenen van Rita nu weer heen gewandeld?
Op Instagram en Facebook kun je de schoenen van Rita zien die steeds ergens anders opduiken. Raad mee waar de schoenen nu weer zijn beland.De schoenen wandelen heel veel!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: