“Bij een avontuur is thuisblijven het enige wat je fout kunt doen. Ga er dus op uit en maak plezier!” Lael Wilcox

Reizen maakt gelukkig!


De reizen van Buiten(B)enig zijn avontuurlijk – ga met ons mee!

5 April was de opnamedag voor het RTL4-programma Buitengewoon Nederland.
Voor Buiten(B)enig een Buitengewone dag!

We ontvingen een groot aantal trouwe gasten met een uitgebreide lunch voordat de filmcrew begon met filmen. Een klein gedeelte van de opnamen werd op eigen locatie gemaakt en uiteraard het grootste gedeelte van de tijd werd op een van de mooiste plekjes van de Maasduinen gefilmd. Dat was veel heen en weer lopen: shotjes van achteren een heuvel oplopend; teruglopen om shotjes van voren te maken terwijl we de heuvel weer oplopen; weer teruglopen om de heuvel oplopend een close-up te maken van wandelende schoenen. Veel wachten, maar dat gaf tijd om bij te kletsen. Daarna een gezellige borrel en een avondmaaltijd om de prachtige dag af te sluiten! De voorlopige planning van uitzending is 7 en 13 mei. In een van de volgende nieuwsbrieven maken we bekend wanneer de uitzending van onze presentatie in Buitengewoon Nederland definitief is.

Wil je graag met ons kennismaken?
Wij organiseren twee dagwandelingen.
Struinen door de Maasduinen op Hemelvaartsdag 18 mei.
Deze prachtige 13 kilometer-wandeling voert ons door een van de mooiste stukken van Nationaal Park De Maasduinen. Over heuvelachtige zandpaden, langs vennetjes en door de bossen van het aangrenzende Duitsland. We starten om 11 uur bij de cafetaria van het Thermaalbad van camping Klein Vink in Arcen, waar van tevoren een kop koffie/thee gedronken kan worden.

Kosten 5,- per persoon. Minimum aantal personen 6, maximum 14.
Interesse? Stuur een mail naar info@buitenbenig.nl onder de vermelding van Struinen door de Maasduinen 18 mei.

En dan nog een dagwandeling iets verder op de kalender: 18 km struinen door de Maasduinen op zaterdag 1 juli 2023
Meer daarover in een van de komende nieuwsbrieven.

Het is nog heel ver weg: onze overwinterreis kennismakingsdatum, maar zet ‘m vast in je agenda: 25-11-2023 – ergens in het midden van het land – start om 11.30 uur.
Overwinteren in Lagos, Algarve, januari en februari 2024 – met 70% nieuwe wandelingen
Overwinteren in de Algarve – Buiten(B)enig (buitenbenig.nl)

Niet het meest inspirerende item, maar toch belangrijk: teken
In de afgelopen jaren heeft bijna iedereen het wandelen ontdekt. Elk weekend trekt Nederland massaal de wandelschoenen aan om de natuur in te gaan. Zo ontdekken we met elkaar de mooiste plekjes in ons land. En heeft iedereen een beetje afleiding op een sportieve manier. Maar bij alle ontspanning moeten we nu opletten. Want het tekenseizoen is begonnen. En teken zijn een belangrijke bron voor vervelende ziekten. Vandaar dat we toch aandacht willen geven aan teken en vooral het voorkomen van tekenbeten.Teken zijn spinachtige, geleedpotige parasieten. Net als spinnen hebben ze acht poten. Teken leven van het bloed van dieren. Ze bijten zich vast in de huid van hun gastheer. Dat zijn vooral vogels, zoogdieren en reptielen. Daarna zuigen ze zich vol bloed. Als ze zich tegoed hebben gedaan, laten ze zich weer vallen. Een teek is normaal gesproken maar een paar millimeter groot en plat van vorm. Maar als de teek zich heeft volgezogen, is de teek bolrond en wel meer dan een centimeter groot.


Teken komen overal in Nederland voor. Hun leefgebied bevindt zich vooral in bossen. Maar ook in duin- en heidegebieden, weilanden, parken en tuinen komt de teek voor. Ze leven vooral in hoog gras of tussen dode bladeren in de buurt van bomen en struiken. Een teek kan vanuit dit gebied gemakkelijk terechtkomen op dieren en mensen die voorbijlopen. Veel mensen denken dat teken vanuit de bomen vallen op hun kleding of lichaam. Maar dat is niet waar. Teken zijn het hele jaar aanwezig in de natuur. Maar ze worden pas actief als de temperatuur boven de 7 graden uitkomt. Vanaf maart tot en met oktober heb je de grootste kans op tekenbeten.


Teken komen vooral voor in hoog gras, zeker als dit in de schaduw staat. Maar ook bij bladerhopen in de buurt van struiken en bomen. Ze stappen daar gemakkelijk over op passerende mensen en dieren.
Tips om tekenbeten te voorkomen:

Wandel vooral op de paden.
Vermijd het wandelen door dichte begroeiing, struikgewas en hoog schaduwrijk gras.
Draag lichtgekleurde kleding.

Hierop zijn teken gemakkelijker te herkennen. Draag geen sandalen maar dichte schoenen. Trek kleding met lange mouwen en broekspijpen aan. En doe de sokken over de broekspijpen.
Smeer de lichaamsdelen die niet bedekt zijn in met DEET.

Controle op tekenbeten.
Zeker als je gewandeld hebt door de “risicogebieden” voor een tekenbesmetting, is het goed om bij thuiskomst te controleren of je een tekenbeet hebt opgelopen. De favoriete plaatsen van een teek op het lichaam zijn de knieholtes, liezen, oksels, bilspleet, de randen van het ondergoed en achter de oren.
Het is belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen.
Er zijn diverse soorten tekenverwijderaars te koop bij drogist of apotheek. Allemaal hebben ze een andere manier van werken. Het is belangrijk om de gebruiksaanwijzing goed op te volgen. Dan is de kans op een succesvolle verwijdering van de teek het grootst.

Volg ons trouwens op Instagram en Facebook! We posten regelmatig mooie foto’s, filmpjes en weetjes! buitenbenig

Reizen die binnenkort zijn gepland:
Zeilen en Wandelen op en rond Corfu – 19 tot 27 Mei
Corfu en/of Paxos – 27 Mei tot 10 Juni
Auvergne in de zomervakantie – 5 tot 13 augustus

boots
Waar zijn de schoenen van Rita nu weer heen gewandeld?Op Instagram en Facebook kun je de schoenen van Rita zien die steeds ergens anders opduiken. Raad mee waar de schoenen nu weer zijn beland.De schoenen wandelen heel veel!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

We sturen je geen spam! Lees ons [link]privacybeleid[/link] voor meer informatie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d