Wie in het dal blijft ziet nooit de andere kant van de berg

Na twee zeer succesvolle overwintermaanden in de Algarve schrijven we deze brief vanuit Lissabon, onze eerste halte richting Nederland. De tijd met de twee groepen van januari en februari in Lagos, in de westelijke Algarve is werkelijk omgevlogen. Onvergetelijk zijn de zon, de blije gezichten, de gezelligheid, de heerlijke maaltijden, de barretjes en de mooie kliffenwandelingen, waar soms e.e.a. aan durf, techniek en conditie vereist werd. Ruim 70 km (per maand) genoten we van de azuurblauwe zee, de golven, de prachtige rotsformaties en onze lunches zittend in het gras met het gezicht in de zon.
Daarnaast wandelde elke groep ruim 130 km op de Algarviana, een oude handelsroute in het binnenland. Een weg die weinig bekend – dus rustig – en zeer goed begaanbaar is. Van daaruit had je ook fantastische vergezichten, soms zelf tot aan de zee. Afsluiting altijd in een barretje met een “bica” (espresso), vers geperst sinaasappelsap of een biertje.
Enkele recensies van gasten:
Op 7 januari jl. in Portugal aangekomen en inmiddels halverwege de wandelvakantie.
Opnieuw ben ik in een warm bad terecht gekomen. Rita en Jan hebben het goed voor elkaar met een mooi programma.
Wat ik een échte plus vind is dat er flexibel wordt omgegaan met het programma mocht dat voor de gasten beter uitkomen om wat voor reden dan ook, dat je tijdens de wandelingen de aanwezigheid van Jan op de achtergrond voelt. Rita en Jan blijven met elkaar in contact en mocht er iets zijn dan wordt er een oplossing gezocht om elkaar tussentijds te treffen. Ik ga met veel plezier en vertrouwen de komende twee weken in.
Marleen Zwaneveld

Rita en Jan heb ik leren kennen tijdens een overwinterreis. Vriendelijke en sociale mensen; type “kom er maar bij”. Rita heeft oog voor de wandelaars en zorgt voor goede begeleiding en waar nodig een helpende hand. Ze kan improviseren en blijft altijd rustig. Jan staat klaar met de bus en zoekt leuke terrasjes en restaurants. Ik voel me veilig en welkom bij hen en kijk uit naar de volgende reis.
Agatha Neele

Wat een heerlijke maand in de Algarve hebben we achter de rug!Ik ben niet zo’n kilometers-maker……daarom is het zo fijn dat de dinsdag- en donderdagwandelingen makkelijk en niet lang zijn. Precies wat voor mij! Op de overige dagen kan ik vaak toch deels mee met de wandelingen omdat Jan me dan halverwege of zo, ophaalt met het busje. Dan rijden we naar de plek waar de groep zal aankomen…..vaak is dat een leuk plaatsje met terrasjes. Daar heb ik dan alle tijd om te genieten van de natuur en foto’s te maken. Soms loop ik de groep een stukje tegemoet. Wat fijn dat dit zo kan!! Bij andere reisorganisaties ben ik dit zo niet tegengekomen.
Liliane van Noort

Januari overwinteren in de Algarve met Buiten(B)enig. Beter kun je het niet treffen. Het programma was zeer afwisselend, lange wandelingen of iets kortere. Keus genoeg en het sluit mooi aan bij de wensen in een groep. Tevens waren er leuke uitstapjes georganiseerd en wie zin had kon meegaan. Heerlijk flexibel dus. Echt een maand lang genieten. Rita weet van elke wandeling een feestje te maken en loodst je veilig naar de juiste bestemming. Jan staat altijd paraat. Iemand onderweg oppikken: geen probleem, leuk terrasje of restaurant? Daar zorgt Jan wel voor. Al met al heeft Buiten(B)enig ervoor gezorgd dat ik met genoegen terug zal denken aan deze maand. En zeker voor herhaling vatbaar.
Yvonne Zwart

De nieuwe overwinterreizen zijn alweer voorbereid – met 70% nieuwe wandelingen – zo gaat het komende winter echt niet vervelen!

NIEUW: 
Omdat wij echt helemaal verliefd zijn op het westelijke deel van de Algarve hebben we een 8-daagse reis georganiseerd in de meivakantie 2023. Kijk snel op de site en wandel met ons mee!! 
ALGARVE 8 dagen wandelend genieten in de Meivakantie – buitenbenig.nl


Volg ons trouwens op Instagram en Facebook! We posten regelmatig mooie foto’s, filmpjes en weetjes! buitenbenig

Ook nieuw: een ambassadrice
We kunnen natuurlijk wel vertellen wat onze kracht is, hoe fijn dat we het voor onze gasten maken, hoe flexibel we zijn, etc. Het is dan alsof de slager zijn eigen vlees keurt en aanprijst. Zoveel te beter is het voor ons als gasten vertellen hoe het er bij ons aan toe gaat. Aan het woord is Jeanne Romijn op onze homepage van buitenbenig.nl – kijk en luister!

En dan natuurlijk nog onze wandelweetjes:
Als nomaden wandelden we allemaal elke dag
In de prehistorie waren we eigenlijk allemaal nomaden. Dat betekent dat we een groot deel van ons bestaan aan de wandel waren en rondtrokken om te jagen en te verzamelen. Pas later, toen we begonnen met landbouw, gingen we ons settelen. Dat deden we voor de logistiek vlakbij een weg of rivier en voor de veiligheid vlakbij een kerk of kasteel. Lopen was lange tijd de enige betaalbare manier om van A naar B te komen. Pure noodzaak dus.

Wandelen ter ontspanning ontstond in de 18e eeuw
Wandelen ter ontspanning werd pas aan het einde van de 18e eeuw een beetje populair. De Romantiek vierde toen hoogtij en in die periode kreeg de natuur een belangrijke plaats. Zo schreef de filosoof Jean Jacques Rousseau het boek Overpeinzingen van een eenzame wandelaar. Een wandeling in de natuur, of de wildernis zoals ze het toen ook wel noemden, werd gezien als een vorm van ultieme ontspanning en inspiratie.

Wandelen wordt in de 19e eeuw voorgeschreven als medicijn
Pas in de 19e eeuw begon men de gezondheidsvoordelen in te zien van wandelen. En die zijn legio.

21e eeuw:
Artsen in Schotland mogen tegenwoordig officieel natuur voorschrijven als medicijn, omdat het de bloeddruk verlaagt, stress en angst vermindert en helpt tegen hartziektes (zie artikel helemaal onderaan de nieuwsbrief). Ook in Japan bestaat ‘bosgeneeskunde’: bewust (met aandacht) en langzaam door het bos wandelen. Dit zogenaamde bosbaden kan je immuunsysteem versterken en creativiteit, concentratie en energie stimuleren.

Reizen die binnenkort zijn gepland:
Wandelen en genieten in het Alpbachtal – 8 tot 15 April
Zeilen en Wandelen op en rond Corfu – 19 tot 27 Mei
Corfu en/of Paxos – 27 Mei tot 10 Juni
Sauerland – wandelparadijs – 6 tot 11 Juni

Schotse artsen mogen ‘natuur’ voorschrijven
Sinds kort kunnen Schotse artsen op de Shetlandeilanden aan hun patiënten ‘natuur’ voorschrijven als therapie voor een aantal gezondheidsproblemen. Buitenleven, wandelen en ‘in de natuur zijn’ hebben grote voordelen voor zowel de fysieke, als de mentale gezondheid. Het kan depressies voorkomen of verminderen, stress verlagen en het verbetert het cognitief functioneren. Dat vonden de Schotse National Health Service (NHS) en de Royal Society of Birds Scotland ook. Samen hebben ze het project Nature Prescriptions opgezet, dat artsen in de gelegenheid stelt om de natuur als behandeling bij verschillende gezondheidsklachten voor te schrijven. Op dit moment is natuur-therapie goedgekeurd voor depressie, angsten en een hoge bloeddruk.

Volgt Nederland?

Artsen in Schotland gaven al langer aan dat de natuur een goed alternatief is voor reguliere medicijnen. Bovendien werkt een wandeling of activiteit buiten niet alleen als men al ziek is, maar kan het er ook voor zorgen dat we langer in goede gezondheid leven.Een advies om tijd in de natuur door te brengen kan een enorme bijdrage leveren aan de gezondheid, maar het is tevens van belang om mensen te inspireren om naar buiten te gaan. Om dit te doen, hebben de NHS en de Schotse Vogelvereniging een kalender ontwikkeld met daarin suggesties voor verschillende wandelingen en andere activiteiten in de natuur die tijdens die maand ondernomen kunnen worden. Hierin staat bijvoorbeeld wanneer u bijzondere vogels in de omgeving kunt aantreffen of wat de beste maand is om naar schelpen te zoeken aan de kust. Bent u nieuwsgierig geworden? U kunt de kalender hier terugvinden. We hopen natuurlijk dat dit project slaagt en dat het als voorbeeld dient voor Nederland en andere landen. Kunnen het RIVM, de Gezondheidsraad en Natuurmonumenten hier een voorbeeld aan nemen en een Nederlandse kalender ontwikkelen?

Bron: Schotse artsen mogen ‘natuur’ voorschrijven – Medisch Dossier

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: