Wandelen is het beste medicijn


Stiltewandelen
Tijdens al onze reizen bouwen wij momenten in dat er niet gepraat wordt. We noemen dat stiltestukjes. Allereerst hoor je de geluiden in de omgeving veel beter. De wind waait door de ratelpopulier; de blaadjes ritselen en je ziet ze als een waaiertje bewegen aan de boom. De tjitjaf of de meesjes laten hun bekende geluid horen en als je geluk hebt zie je een roofvogel. Daarnaast is het fijn om even niet meer te praten, b.v. als je bergop loopt en je adem nodig hebt om boven te komen. Van dat alles ben je meer bewust als je stil bent. Rita: al stiltewandelend wordt mijn brein automatisch ge”update”. Ik laat even de zaken los waar ik voorheen mee bezig was en zonder dat ik het bewust doe, ordent mijn brein zichzelf. Er gaan laatjes open en ik merk dat ik creatiever word. Ik weet wat ik straks als eerste ga doen, wat als tweede. Vervelende gedachten laat ik wegvliegen waardoor er nog meer ruimte komt in mijn hoofd.
De uitspraak ‘Wandelen is het beste medicijn’ is van Hippocrates van Kos, grondlegger van de Westerse geneeskunde. Hippocrates is geboren in 370 voor Christus en werd maar liefst 90 jaar oud. Dat zegt volgens mij al genoeg, je kunt er oud mee worden…
Als je beweegt, bijvoorbeeld als je in een niet te langzaam tempo wandelt, begint je lichaam na ongeveer 20 minuten wandelen stofjes aan te maken waardoor je humeur beter wordt. Je gaat dan lekkerder in je vel zitten, je wordt opgewekter en je geheugen gaat beter functioneren. “Die stofjes worden aangemaakt omdat de activiteit van de hippocampus, een hersengebied, toeneemt bij meer lichaamsbeweging. Dit hersengebied speelt een belangrijke rol bij het leren en bij het onthouden. Door elke dag te lopen, verbetert je geheugen, neemt je vermogen toe om te plannen en om je aandacht op iets nieuws te richten.” (Erik Scherder)
Het advies van Buiten(B)enig: zeven dagen per week een half uur lang stevig wandelen is goed voor je lijf en hersenen – of minder vaak maar minstens 10 km per week!
Laat ons weten wat JIJ merkt als je stiltewandelt: mail naar info@buitenbenig.nl
Nieuw – nieuw – nieuw:
In januari 2023 werd Buiten(B)enig benaderd door Trudy en Jan Willem, twee Francofielen die in de Auvergne een “prachtplek” zouden hebben. Nieuwsgierig als we zijn, zijn we op de terugweg vanuit onze overwinterreis in de Algarve naar Ambert gereden. Hun prachtplek overtrof werkelijk onze stoutste verwachtingen: de rustige en idyllische ligging, een oude, mooi en authentiek verbouwde knusse watermolen, enorm gastvrije mensen en niet te vergeten: meer dan verrukkelijk eten. De wandelingen in dit gebied zijn lekker uitdagend: heuvels tot 1600 meter zijn niet mis! Samen met de eigenaren hebben wij in de zomervakantie een 9-daagse wandelvakantie uitgezet op niveau groen, geel, oranje.
Kijk snel op: Een prachtplek in de Auvergne


Wandelboeken
Wandelen is heerlijk, maar erover lezen is ook heel fijn. Je wordt meegenomen in de avonturen van de schrijver of de mensen waarover hij/zij schrijft en beleeft het avontuur mee. Hieronder een lijstje met boeken over wandelen:
· Tamar Valkenier – Fulltime avonturier
· Tim Voors – Alleen
· Miriam Lancewood – Mijn leven in de wildernis
· Miriam Lancewood – Liefde in de wildernis
· Francine Postma – Onderweg
· Anne-Marie Kruiper – Simpelweg gelukkig
· Myra de Rooy – In de Lengte
· Hape Kerkeling – Ik ben er even niet
· Cheryl Strayed – Wild
· Maarten Olthof – Lopen in het voetspoor van de Boeddha
Volg ons trouwens op Instagram en Facebook! We posten regelmatig mooie foto’s, filmpjes en weetjes! buitenbenig

Reizen die binnenkort zijn gepland:
Algarve – 30 April tot 7 Mei
Zeilen en Wandelen op en rond Corfu – 19 tot 27 Mei
Corfu en/of Paxos – 27 Mei tot 10 Juni
Sauerland – wandelparadijs – 6 tot 11 Juni

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

We sturen je geen spam! Lees ons [link]privacybeleid[/link] voor meer informatie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: